Яка молитва для тих, хто не спав всю ніч?

21.07.2015

Яка молитва для тих, хто не спав всю ніч?

Привіт благословення, які не читаються в ранковій молитві, якщо не спав уночі? Міхаель

Відповідає Рав Бенціон Зільбер Яка молитва для тих, хто не спав всю ніч?

Шановний Міхаель!

Є кілька благословень, про яких поским (знавці Закону, що визначають, який конкретний закон в даній ситуації) сперечаються: чи повинна людина їх вимовляти, якщо він не спав всю ніч. Це питання дуже актуальне в ніч Шавуот, коли за звичаєм вчать Тору вночі.

1, 2 — благословення Элокай, нэшама… («Б-г мій! Душа, яку Ти дарував мені…») і благословення -Маавир шена… («Проганяє сон з моїх очей…»). Бажано постаратися почути, як ці благословення вимовляє хтось інший (Мишна Брура 46, 24), а якщо це не вдалося — не треба їх вимовляти. Сафек брахот лэакель — якщо виникає сумнів, чи треба вимовляти те чи інше благословення, слід «полегшити» і не вимовляти.

3 — Благословення на вивчення Тори (Мишна Брура 47, 28). У цьому випадку також бажано почути, як хтось інший вимовляє це благословення, а якщо не виходить сафек брахот лэакель і вимовляти не треба. Людина може продовжувати вивчати Тору. А коли він буде молитися, йому слід «запланувати», що промовляючи благословення Аава раба (Аават олам — «Любов’ю великої/вічною полюбив Ти нас…»), він буде мати на увазі, що це благословення також на вивчення Тори. А після Шмонэ эсрэ або інших частин молитви, не перериваючись на інші розмови, він повинен провчити щось з Тори.

4 Благословення Аль нэтилат йадаим (на обмивання рук). І в цьому випадку існує сумнів, чи повинна людина його вимовляти, якщо він не спав всю ніч. І, оскільки існує сумнів, не вимовляють. Але якщо людина перед молитвою вийшов у туалет і його руки там запачкались, наприклад, він доторкнувся до такого місця на тілі, яке зазвичай закрита одягом, йому слід вимовити це благословення — по всім думкам (Мишна Брура 4, 30).

З повагою, Бен-Ціон Зільбер

href=»/tags/shavuot/»>Шавуот

Короткий опис статті: молитва на ніч Запитання рабину, Рав Бенціон Зільбер — Яка молитва для тих, хто не спав всю ніч? (єврейський закон) Рав Бенціон Зільбер іудаїзм євреї історія Тора відповіді питання Рабин Ніч Безсоння Ранок Молитва Благословення Свято Шавуот Сумнів Неспання, Бенціон Зільбер, Єврейська молитва, єврейський закон, Питання рабину

Джерело: Яка молитва для тих, хто не спав всю ніч?

Також ви можете прочитати