Тлумачний православний молитвослов Молитвослов

19.02.2017

Тлумачний православний молитвослов | Молитвослов

Тлумачний православний молитвослов Тлумачний православний молитвослов Молитвослов

Тлумачний православний молитвослов Молитвослов

^ 1. Про молитву

Що означає молитися Богу?

Молитися Богу. – означає прославляти, дякувати і просити Його про свої потреби.

Для чого потрібно молитися Богу?

Бог є наш Творець і Батько. Він піклується про всіх нас більше всякого чадолюбивого батька і дає нам всі блага в житті, Їм ми живемо, рухаємося і існуємо; тому ми і повинні Йому молитися .

Як ми молимося?

Молимося ми іноді внутрішньо – розумом і серцем; але так як кожен з нас складається з душі і тіла, то більшої частиною супроводжуємо молитву деякими видимими знаками і тілесними діями: хресним знаменням. уклоном в пояс і іноді, для сильного вираження наших благоговейных почуттів до Бога і глибокого смирення перед Ним, стаємо на коліна і робимо поклони в землю.

Як потрібно молитися?

Молитися треба повсякчас, невпинно ( 1 Сол. 5:17 ) [Тут і далі посилання на відповідні місця Св. Біблії подані в сучасному загальноприйнятому скорочення. Тут: 1-е Послання до Солунян, розділ 5, вірш 17].

Коли особливо слід молитися?

Слід молитися: вранці, після пробудження від сну, щоб дякувати богу за збереження нас в ночі і просити Його благословення на наступаючий день. При початку справи, щоб просити Божої допомоги. По закінченні справи, щоб дякувати богу за допомогу і успіх у справі. Перед обідом, щоб Бог благословив нам їжу на здоров’я. Після обіду, щоб дякувати Богові, що живить нас. Ввечері, перед відходом до сну, щоб дякувати Богові за проведений день і просити Його зберігання в ночі.

На всі ці випадки покладені православною церквою особливі молитви.

Де потрібно молитися?

У всякому місці; але особливим місцем молитви служить для нас Божий храм, який ми повинні відвідувати у встановлені часи Божественної служби. а особливо у святкові і недільні дні і пости .

Крім Бога, кого ми шануємо і закликаємо у своїх молитвах?

Крім Бога, ми шануємо і закликаємо в молитвах Матір Божу. – Пресвяту Діву Марію, ангелів і всіх святих людей.

Завжди молитви наші угодні Богу?

Не завжди. Якщо ми молимося розсіяно, без любові і страху до Бога, одним тільки язиком промовляємо молитви, а розумом і серцем в той же час звертаємося до чого-небудь сторонній, то така молитва не тільки не приваблює до нас милості Божої, навпаки, гнівить Бога.

Що нагадує нам про Бога і святих Його і допомагає не розважатися під час молитви?

Ікони. перед якими ми звичайно молимося.

Що таке ікони?

Образ або зображення Господа Бога Ісуса Христа, Пречистої Його Матері, Діви Марії, святих ангелів і святих людей.

Що сказати про те, хто під час молитви неправильно і недбало хреститься, або соромиться хреститися?

Така людина не бажає визнавати свою віру в Бога, того посоромиться Сам Ісус Христос на страшному суді Своєму ( Мк. 8:38 )

Як треба хреститися?

Для здійснення хресного знамення три перші пальці правої руки, – великий, вказівний і середній, – складаємо разом; два останні пальця, – безіменний і мізинець, – пригинаються до долоні. Складені таким чином пальці ми кладемо на чоло, на живіт, на праве і ліве плече.

Що ми висловлюємо таким складанням пальців?

Складанням разом перших трьох пальців ми висловлюємо віру в те, що Бог єдиний по суті, але троїчний по особам. Два пальця пригнуті показують нашу віру в те, що в Ісусі Христі. Сина Божого, два єства, Божеське і людське. Зображаючи на собі хрест складеними пальцями, ми показуємо, що спасаємося вірою в Ісуса Христа, розп’ятого на Хресті .

Для чого осіняємо хрестом лоб, живіт і плечі?

Для просвіти розуму. серця і для зміцнення сил.

^ 2. Молитви початкові

В і?ма Батька?, і Си?на, і Свята?го Ду?ха, Ами?нь

Короткий опис статті: православна молитва на ніч Молитва « Тлумачний православний молитвослов». Молитву « Тлумачний православний молитвослов» можна скачати у форматі pdf, fb2, mobi, epub. Тлумачний православний молитвослов

Джерело:
Тлумачний православний молитвослов | Молитвослов

Також ви можете прочитати