Нічна молитва і, як я її втратив (Микола Павлович Кормаков). Проза.

07.07.2015

Нічна молитва і, як я її втратив

Одного разу (1985р) я зробив для себе цікаве відкриття — нічна молитва. Не пам’ятаю, чи я десь прочитав, або сам, вночі вставши, вирішив помолитися, але мені це дуже сподобалося. Молитва текла легко, зосереджено і відчував при цьому я себе чудово, так, що про сон і не думав навіть. Причому, і день після нічної молитви був спокійний і одухотворений. Думаю, якщо б я зберіг нічну молитву, то не треба було б стількох денних молитов, які я кожен день вичитував за кілька годин.

А сталося це так. Читав я книжку єп.Ігнатія Брянчанінова і попалося мені місце, де один учень скаржиться старця про те, що всупереч своїм мирським звичкам, зараз, ставши ченцем, він мало молиться, вночі на молитву встати не може, постить в їжі мало і т. д. На це старець йому відповів, що головне для нього зараз смирення і те, чого він зараз досяг (тобто відверте визнання перед старцем своєї убогості), вище всіх його духовних подвигів, які він робив, перебуваючи в світі.

Раз так, подумав я; раз смирення вище всього, що я роблю, то не буду і я вставати на нічну молитву. (Між іншим, єп.Ігнатій у передмові до цієї книги попереджає, що вона призначена для ченців і може бути корисна мирянину, і навіть може бути шкідлива йому. Дуже шкода, що я не прислухався до цього попередження.)

У цей момент до мене підійшла моя маленька донечка і, закривши мені очі рукою, сказала: «Залиш це читати. Очі боліти будуть». Це був знак. Але я залишився на своєму рішенні. І даремно. Оскільки зараз зрозумів, що це була помилка. Немає нічого краще для молитви, ніж ніч. Її Господь освятив для цього Своїми нічними молитвами. Саме встати, пробудившись від сну, і молитися за розташуванням серця. І ось, що цікаво: бувало залишається спати якихось 20 хвилин — лягаєш, миттєво засинаєш, потім, прокинувшись, відчуваєш себе абсолютно виспавшись, ніби проспав всю ніч. І це не раз і не два, а постійно. Потім я і від іншої людини це чув — точно такий же ефект від нічної молитви. І сила нічної молитви незрівняна з денною. Одного разу, про це мені сказав духівник (про силу нічної молитви) після того, як я прочитав вночі за нього тричі «Отче наш» і «Богородице Діво»; (я, при цьому, нічого йому не говорив про свою нічний молитві за нього), яким чином він дізнався про це, можна тільки здогадуватися.

Свідоцтво про публікацію №209082601112

Рецензії

Я сам можу зосередитися, на жаль, тільки вночі, коли всі сплять. Навіть у храмі немає такого душевного підйому. І є ще один момент — соромлюся своєї віри, чи що? Не можу щиро хреститися й молитися, коли хтось з моєї родини дивиться, присутній, навіть півторарічна дочка. А коли один і ніхто не заважає і справ попереду вже ніяких немає — тут душа розкривається.

до Речі, хотів запитати у Вас про Причастя. Скажіть, а звідки люди взяли, що треба саме їсти хліб і пити вино? І що це Таїнство Господнє? А раптом Ісус говорив иносказетельно? Це у мене такі сумніви пішли — готуюся до Причастя постом зараз, читав канони вчора, відчував натхнення, а потім раптом подумалося — а звідки це взялося? Адже Христос, начебто, прямо не сказав. Ось у Апостола Павла в 1-му посланні до Коринтян теж говориться, але мені якось не зрозуміло на 100%. Може, мається на увазі знову ж звичайна трапеза? Або алегоричний сенс, як у притчі?

Як взагалі потрібно готуватися до Причастя і які думки бажано мати під час нього?

З повагою,

Соромишся своєї віри, можливо, з двох причин. Перша, ще не прийшов до руйнування про всіх гріхах своїх. Коли приходиш до руйнування сердешному, то готовий і з даху будинку перед усіма сповідати гріхи свої, лише б отримати прощення у них. Помысли, які з них ще не сповідав перед Господом. Найбільш суттєві з них: прикрість Бога невірою в Нього; прикрість Бога невірою в те, що Він Бог єдиний у трьох Особах живе: Отця і Сина і Святого Духа; прикрість Бога невірою в Його Сина, Ісуса Христа; прикрість, нанесене своїй дружині, матері, батька, дитини, доверившемуся тобі людині, засмучення Бога через гріхи проти самого себе: пияцтво, наркотики, і т. д. будь-якої церкви тобі може допомогти в цьому священик (також і щодо будь-якого іншого Святого Таїнства Церкви). Друга причина, можливо в тому, що не звик ще до цього.

Про Святому Таїнстві Причастя істинного Тіла і Крові Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа.

Господь Ісус Христос говорить тут (В. 6,32-63) прямо, без іносказань.

Так, це незрозуміло розуму людському, бо милосердя Боже бездонно. Багато учні Ісуса Христа, заражені раціоналізмом, відійшли від Нього саме тому, що не сумніваючись у « не алегоричності мови», не могли вмістити цього у розумі своєму (В.6,66). Але адже навіть Своїх апостолів Ісус попереджав, що і вони ще «тепер не можуть вмістити» все, що Він говорить — «коли ж прийде Він, Дух Істини, то наставить їх на всяку правду» (В. 16,12-13).

Прийняти це вірує в Ісуса Христа слід вірою.

у приклад Наведу таку алегорію. Для того, щоб продовжити своє біологічне існування, ми поглинаємо навколишнє нас біологічну життя, включаючи її в себе, єднаємося з нею, вважаючи це цілком нормальним. Так наскільки ж більше необхідно нам з’єднуватися з Джерелом Життя, як такої, Ісусом Христом, щоб дати життя своїм духом!

Яка радість для нас, коли ми відчуваємо любов своєї дружини, матері своєї дитини, любов до свого дитяти, любов близької людини! А яка радість, що ми єднаємося з Саме Любов’ю-Ісусом Христом, відображенням якої є ця любов найближчих рідних! Адже це Він нас любить.

Думаю, якщо б ми могли до кінця зрозуміти цю велику радість, то померли б від щастя.

«Як взагалі потрібно готуватися до Причастя і які думки бажано мати під час нього?»

Думаю, найголовніше, після того, як досконало випробував свою совість і покаявся в таїнстві Сповіді перед Господом, отримавши через священика дозвіл гріхів і дозвіл приступити до Причастя, це усвідомлення того, що зараз настає великий момент моєї зустрічі з Самим Господом, зустрічі настільки близькою, що Він увійде в мене самого і буде вже в мені; усвідомити, що Господь Сам з нетерпінням чекає тієї хвилини і невимовно радий цьому з’єднанню зі мною; усвідомити, що це найщасливіша мить мого життя, про яку завжди мріяв в різних образах собі представляючи найвищий момент щастя і який дозволить мені увійти в число тих, про які Він сказав: «хто їсть Мене, житиме Мною» (В.6,57).

Долучившись ж Святих Страшних і Животворящих Тайн Господа нашого Ісуса Христа, я дякую йому за цей невимовний дар Його мені, кажу Йому, що люблю Його і хочу любити Його ще сильніше. Прошу Його дати мені сили бути вірним цій любові до Нього.

Дякую Пречисту Матір Його Пресвяту Богородицю Марію, Святу і мою Матір за цей незрівняний ні з чим дар з’єднання з Її Сином і Богом моїм, прошу її випросити для мене любов і вірність до Нього і до Неї, Святійшої Його і нашої Матері.

Після сього намагаюся бути любовним до всіх, особливо ж до дружині і своїм близьким.

І хай допоможе нам у цьому Господь Бог і Спаситель наш Ісус Христос.

Короткий опис статті: молитва на ніч

Джерело: Нічна молитва і, як я її втратив (Микола Павлович Кормаков) / Проза.ру

Також ви можете прочитати