Мусульманські молитви, молитви Ісламу, мусульманські молитви на удачу портал «Іслам Сьогодні.

07.07.2015

Намаз – другий стовп Ісламу

Мусульманські молитви, молитви Ісламу, мусульманські молитви на удачу портал «Іслам Сьогодні.

Намаз – один з основ релігії Іслам. З його допомогою здійснюється зв’язок між людиною і Всевишнім. Пророк Мухаммад (Хай благословить його Аллах і вітає) сказав: «Знайте, що найкращим з ваших діянь є молитва!». Читання намазу п’ять разів на день допомагає людині щоразу зміцнювати свою віру, очищати душу від скоєних гріхів і захищати себе від майбутніх помилок. В іншому хадисі сказано: «Перше, про що людина буде відповідати в день Суду – це вчасно про скоєний намазі».

Перед кожною молитвою істинний мусульманин здійснює омовіння і постає перед своїм Творцем. У ранковому намазі він звеличує Аллаха, нескінченно стверджуючи Його виключне право на поклоніння. Віруючий звертається до Творця за допомогою і просить у Нього прямого шляху. В якості доказу покірності і вірності людина опускається до землі в поклоні перед Всевишнім.

Як правильно читати намаз (Намаз уку тэртибе)

відбуваються Молитви на арабській мові – мові Одкровення – 5 разів у день:

  1. на світанку (Иртэнге);
  2. у середині дня (Ойлэ);
  3. ввечері (Икенде);
  4. на заході (Ахшам);
  5. при сутінках (Ясту).

Це визначає ритм дня віруючого мусульманина. Для здійснення намазу жінки і чоловіки повинні очистити душу і тіло, одяг і місце молитви. По можливості праведні мусульмани повинні прагнути до молитви у мечеті. Якщо немає такої можливості, дозволяється молитися практично в будь-якому місці, наприклад, в університеті або в офісі.

Перед обов’язкової молитвою звучить заклик до неї – Азан. Пророк Мухаммад (Хай благословить його Аллах і вітає), щоб показати, що Азан – є прояв благочестя, вимовив: «Якщо настав час молитви, нехай один з вас прочитає вам Азан».

Для читання намазу необхідно дотримання наступних умов:

  1. ритуальна чистота. Людина, що знаходиться в стані осквернення, повинен здійснити ритуальне обмивання (повне або часткове, у відповідності зі ступенем осквернення);
  2. чисте місце. Молитва повинна відбуватися тільки в чистому, неоскверненном місці (вільному від наджасы – нечистоти);
  3. кібла. Під час намазу віруючий повинен стояти за напрямом мусульманської святині Кааби;
  4. одяг. Мусульманин повинен бути одягнений в абсолютно чистий одяг, не запачканную нечистотами (наприклад, екскрементами людини або тварин, шерстю нечистих тварин, як свиня або собака). Також одягу повинна прикривати аурат – місця, які віруюча людина за шаріатом повинен закривати (у чоловіка – частина тіла від пупка до колін, у жінки – все тіло, крім обличчя, кистей рук і ступень ніг);
  5. намір. Людина повинна мати щирий намір здійснити молитву (ният);
  6. тверезість розуму. Алкоголь, різні психотропні та наркотичні препарати в Ісламі під абсолютною забороною (це харам).

Мусульманські молитви – основа життя мусульманина

Також на відміну від мусульманського намазу в ісламі існують молитви (на арабською мовою вони називають «дуа», а на татарському – «дога») – це можливість спілкування з Господом світів. Всевишній знає все явне і приховане, тому Аллах чує будь-яку молитву і неважливо, виголошена мусульманська молитва вголос або про себе, на поверхні Місяця або в шахті, де видобувають вугілля.

Дуа Аллаху завжди повинно вимовлятися впевнено, адже ми знаємо: Аллах створив нас і наші труднощі, і Йому під силу змінити цей світ і без зусиль вирішити будь-яку проблему. І неважливо, якою мовою ви звертаєтеся до Творця, нехай ваша душа шепоче на тій мові, на якому вам найлегше порозумітись.

В Ісламі молитви є на всі випадки життя. Нижче наведені приклади мусульманських дуа, більшість з яких взяті з Корану і Сунни, а також від шейхів і аулия (наближених людей – друзів Аллаха). Серед них є молитви на удачу. Наприклад, проти проблем, біди, нещастя і горя, якщо загрожує небезпека і ін

Мусульманська молитва, якщо хочеш покаятися в гріхах

Слід прочитати з щирим каяттям:

Аллаахумма анте раббии, заявляючи иляяхэ илляя ант, халяктании ва ана ‘абдукь, ва ана ‘аляя ‘ахдикя ва ва’дикя мастато’ту, а’уузу бикя хв шарри маа сона’ту, абуу’у лякя бі ні’матикя ‘аляйя ва абуу’улякя бі занбии, фагфирлии, фа иннэху заявляючи ягфируз-зунуубэ илляя ант.

Переклад:

О Аллах, Ти – мій Господь! Немає Бога, крім Тебе. Ти створив мене, і я – Твій раб. І я постараюся виправдати покладену на мене відповідальність, стримати дане мною слово в міру своїх сил і можливостей. Я вдаюся до Тебе, віддаляючись від усього недоброго, скоєного мною. Я визнаю ті блага, якими Ти обдарував мене, і визнаю свій гріх. Прости мене! Справді, ніхто не пробачить моїх помилок, крім Тебе. Примітка: ставши мусульманином, людина покладає на себе певну відповідальність і дає обітницю Всевишньому не здійснювати забороненого і виконувати те, що є обов’язковим.

Мусульманські молитви, що читаються перед початком їжі

Перший варіант: Бисмиллях!

Примітка: Пророк Мухаммед сказав: «Перед тим, як приступити до їжі, кожному з вас треба сказати: «Бисмиллях». Якщо ж він забуде про це на початку [трапези], то нехай скаже відразу, як згадає: «Бисмил-ляяхи фії аввалихи ва аахирихи» (З іменем Всевишнього на початку і в кінці [трапези])».

Мусульманські молитви, що читаються при виході з будинку

Перший варіант:

Бисмил-ляяхь, таваккяльту ‘алял-лаахь, ва заявляючи хавля ва заявляючи кувватэ илляя біл-ляяхь.

Переклад:

З іменем Всевишнього Аллаха! Я надіюсь тільки на Нього. Справжня міць і сила належать тільки Йому.

Другий варіант:

Аллаахумма иннии ‘ауузу бикя ан адылля ав удалля ав азилля ав узалля ав азлимя ав узляма ав аджхаля ав юджхаля ‘аляйя.

О Господи! Воістину, я вдаюся до Тебе, щоб не збитися з правильного шляху й не бути зведеним до нього, щоб не помилитися самому і не бути вимушеним помилитися, щоб не чинити несправедливо самому і не бути притесненным, щоб не бути неосвіченим і щоб по відношенню до мене не надходили через невігластво.

Мусульманська молитва читається при вході в будинок

Кажучи ці слова, що входить вітає того, хто в ньому:

Бисмил-ляяхи валяджна, ва бисмил-ляяхи хараджна ва ‘аляя раббинаа та-ваккяльнаа.

Переклад:

З іменем Всевишнього ми увійшли і з Його ім’ям виходили. І тільки на Господа нашого надію.

Мусульманська молитва, якщо хочеш одружитися або вийти заміж

Спочатку відбувається ритуальне обмивання (тахарат, абдест), після цього треба зробити два ракаата додаткового намазу і вимовити:

Аллаахумма иннакя такдир ва заявляючи акдир ва та’лям ва ля а’лям ва анте ‘алля-ямуль-гуююб, фа ін ра’айта ганна (називає ім’я дівчини) хайрун лії фії діі-нді ва дунья-я ва аахыратии факдурхаа, ва ін кяянэт гайрухаа хайран лії минхаа фії диинии ва дунья-я ва аахыратии факдурхаа лії.

Переклад:

Про Аллах! Все в Твоїх силах, я ж не в змозі що-небудь зробити. Ти все знаєш, а я – ні. Ти знаєш все, що приховано від нас. І якщо Ти вважаєш, що є найкращою для збереження моєї релігійності і благополуччя як в цьому, так і в майбутньому світах, то допоможи мені, щоб вона стала моєю дружиною (чоловіком). А якщо інша є найкращою для збереження моєї релігійності і благополуччя в обох світах, то допоможи мені, щоб та інша стала моєю дружиною (чоловіком).

Мусульманська молитва перед подружнього близькістю:

Перед заняттям любов’ю слід прочитати:

Бисмил-ляяхь. Аллаахумма джаннибнаш-шайтаанэ ва джаннибиш-шайтаана маа разактанаа.

Переклад:

Починаю з ім’ям Господа. Про Всевишній, видали нас від Сатани і видали Сатану від того, чим Ти наделишь нас!

Мусульманська молитва, що читається у випадку втрати якої-небудь речі

Спочатку відбувається ритуальне обмивання (тахарат, абдест), після цього треба зробити два ракаата додаткової молитви і вимовити:

Бисмил-ляяхь. Яа хаадияд-дулляяль ва рааддад-доолляти-рдуд ‘аляйя доол-лятии бі ‘иззатикя ва султааникь, фа иннахаа хв ‘атоикя ва фадликь.

Переклад:

Починаю з ім’ям Аллаха. Про Той, Хто направляє на правильний шлях тих, хто зійшов з нього! Про Той, Хто повертає те, що було втрачено. Поверни мені загублену річ Своєю величчю і владою. Воістину ця річ дарована Тобою мені по Твоїй безмежній милості.

Мусульманська молитва проти проблем, біди, нещастя і горя

Слід прочитати:

Иннаа лив-ляяхи ва иннаа иляйхи рааджи’уун, аллаахумма ‘индакя ахтасибу мусыыбатии фа’джурнии фиихэ, ва абдильнии бихээ хайран минхэ.

Переклад:

Воістину, ми належимо Аллаху і, справді, всі ми до Нього повертаємося. О Господи, перед Тобою я буду давати звіт за розуміння і правильність в подоланні цього нещастя. Вознагради мене за терпіння, виявлене мною, і заміни біду па те, що краще її.

Мусульманська молитва проти труднощі, потреби і проблем

Спочатку відбувається ритуальне обмивання (тахарат, абдест), після цього треба зробити два ракаата додаткової молитви і вимовити:

Альхамду лив-ляяхи раббиль-‘аалямиин, ас’алюкя мууджибаати рахматикь, ва ‘азааима магфиратикь, валь-‘исмата хв кулли занб, валь-ганиимата хв кулли бірр, вас-саляямата хв кулли ісм, заявляючи тада’ ліі занбан илляя гафартахь, ва заявляючи хамман илляя фарраджтахь, ва заявляючи хааджатэн хия лякя ридан илляя кадайтахаа, яа архамар-раахимиин.

Переклад:

Істинне поклоніння належить тільки Аллаху, Господу світів. Я прошу у Тебе, про Аллах, те, що наблизить до мене Твою милість, дієвість Твого всепрощення, захист від гріхів, користь від усього праведного. Прошу у Тебе порятунку від усіх помилок. Не покинь ні одного гріха, який би Ти мені не пробачив, жодної тривоги, від якої Ти мене не врятував би, та жодної потреби, яка, будучи правильною, не була б задоволена Тобою. Адже Ти – Ласкавий.

Мусульманські молитви проти неспокою і смутку у душі

Перший варіант:

Аллаахумма иннии ‘абдукя ибну ‘абдикя ибну эматикь. Наасыятии бі ядикя маадын фийя хукмукя ‘адлюн фийя кадооукь. Ас’алюкя бі кулли исмин хува лякь, саммяйтэ біхі нафсякь, ав анзальтаху фії китаабикь, ав ‘аллямтаху ахадэн хв халькыкь, ав іста’сарте біхі фії ‘ильмиль-гайби ‘индэкь, ен тад-з’аляль-кур’ана рабі’а кальби, ва нуура садри, ва джалаа’е хузни, ва захааба хамі.

Переклад:

Про Всевишній Аллах! Я Твій раб, син раба і рабині Твоєї. Влада наді мною в Твоїй [десниці]. Твоє рішення беззаперечно реалістично щодо мене і справедливо. Я звертаюся до Тебе всіма іменами, якими Ти назвав Себе або згадав у Писанні Твоєму або відкрив кому-небудь з створених Тобою або тими [іменами], які відомі тільки Тобі. [Я звертаюся до Тебе іменем Твоїм] і прошу зробити Коран навесні серця мого, світлом душі моєї і причиною зникнення моєї смутку, припинення мого занепокоєння.

Другий варіант:

Аллаахумма иннии а’уузу бикя миналь-хамми валь-хазан, валь-‘аджзи валь-кясаль, валь-бухли валь-джубн, ва частка’ід-дейн ва галябатир-риджааль.

Переклад:

Про Всевишній, Я йду з допомогою Тебе від неспокою і смутку, від немічності і ліні, від скупості і боягузтва, від тягаря боргу та людського утиску.

Мусульманські молитви, якщо загрожує небезпека

Перший варіант:

Аллаахумма иннаа надж’алюкя фії нухуурихим, ва’уузу бикя хв шуруурихим.

Короткий опис статті: молитва на ніч Повна інформація про різних мусульманських молитвах, а також про значення читання намазу в релігії Іслам читання намазу, мусульманські молитви, на удачу

Джерело: Мусульманські молитви, молитви Ісламу, мусульманські молитви на удачу – портал «Іслам Сьогодні»

Також ви можете прочитати