Молитва.

08.07.2015

Церковна молитва

Церковні молитвослів’я містять у собі велике християнське догматичне і моральне богослов’я: відвідує неупустительно церква і ретельно слухає її читання і піснеспівів може чітко вивчити все потрібне для православного християнина на терені віри. Єпископ Ігнатій (Брянчанінов) (109, 181-182).

«Ти ж, коли молишся, увійди до своєї комірчини і, зачинивши двері твою, і помолися Отцеві своєму. Потай; а Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно» (Мф. 6, 6). Бог скрізь дивиться на мета справ. Якщо і в кімнату ввійдеш, і зачинить за собою двері, але зробиш це з марнославства, зачинені двері не принесуть тобі користі. Господь бажає, щоб ти, перш ніж зачинить їх, вигнав з себе марнославство і уклав двері твого серця. Бо зовсім добру справу повинно бути завжди вільним від марнославства, а особливо під час молитви. Якщо і без пороку під час молитви всюди блукаємо своїми думками, то, коли приступимо до молитви з хворобою марнославства, тоді й самі не почуємо своїх молитов. Якщо ж ми і самі не чуємо молитов і прохань своїх, то як можемо сподіватися, що Він почує нас?

Кажуть: можу молитися вдома. Ти сам себе обманюєш, друже мій. Правда, ти можеш вдома молитися, але не можеш молитися так, як у церкві, де зібрано стільки батьків, де підноситься до Бога одностайний глас. Ти не можеш так підносити молитву, коли один станеш закликати Господа, як можеш підносити її, коли стоїш разом з братами, бо тут є щось більше — єднання багатьох, союз любові, молитви священиків. Для того і поставлені священики, щоб молитви народу, які можуть бути слабкими, з’єднуючи з більш сильними, підносити на Небо. Святитель Іоанн Златоуст (115, 599-600).

«Ти ж, коли молишся, увійди до своєї комірчини і, зачинивши двері твою, і помолися Отцеві своєму. Потай; а Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно» (Мф. 6, 6). Що ж, невже не має мені молитися в церкві? Навпаки! Повинно, тільки з чистим наміром, а не з тим, щоб бачили люди. Бо не місце шкодить нам, але внутрішнє розташування і мета. Багато, і потай молячись, роблять це для того, щоб подобатися людям. Блаженний Феофілакт (115, 589).

Правовірні християни, залишивши всі свої справи, стекайтесь на церковну молитву без лінощів і не кажіть так: отпоем будинку. Не може така молитва нічого встигнути без церковної молитви. Будинок не зігріється димом без вогню, так і та молитва без церковної. Бо Церква називається земним Небом, в ній закалается Агнець, Син, Слово Боже, за очищення гріхів усього світу, вірних та людей, тріпотливих словес Божих. В ній же проповідується Євангеліє благовіщення Царства Божого, і Діяння святих апостолів, і Соборні послання, і 14 Послань святого нашого вчителя апостола Павла, і шануються сім святих Вселенських Соборів. У церкві престол Божої слави осіняють невидимо Херувими і священицькими руками приемлются Божественні Тіло і Кров і подаються вірним людям на порятунок і на очищення душ і тел. І таке страшне, і грізне, і преславне чудо Боже, яким є церковне богослужіння, ви хочете замінити домашнім своїм співом! Святитель Алексій, митрополит Московський (115, 600).

Молитовне правило

Не залишай молитовного правила, щоб не впасти в руки ворогів твоїх (82, 186). Ретельно виконуй твою молитовне правило. Остерегись! не дозволяй собі знехтувати ним. Від ретельного виконання правил просвещается і зміцнюється душа. Преподобний авва Ісая (82, 204).

Краще правило легке, але постійно здійснюється, ніж правило важкий спочатку, але скоро оставляемое.Авва Матою (82, 313).

Спостерігай встановлені години для молитвослів’їв і не пропускай жодного з них, щоб не піддатися за це суду. Преподобний Антоній Великий (82, 22).

Перш ніж ляжеш спати, проведи два години в молитві і псалмопении, потім засни. Коли ж Господь учинить тебе, встань і виконай молитовне правило твоє з ретельністю. Якщо відчуєш лінощі в тілі, скажи йому: «Невже ти хочеш спочивати під час цієї короткої життя і потім назавжди бути кинутим у повну темряву?», понудь себе трохи і незабаром прийдуть і бадьорість і сила. Преподобний авва Ісая (82, 168).

Не вважай ледарством множення заняття молитвою непарительной (чужої розваги), зосередженої (уважною) і тривалої з тієї причини, що при цьому зменшив твоє псалмоспіви. Люби більш поклони в молитві, ніж псалмоспіви. Якщо оживе в тобі молитва, то вона замінює собою правило, складається з молитвослів’їв. Якщо під час вчинення твого молитовного правила тобі буде дано дар сліз, то не визнай насолода ними неробством у відношенні до твого правилом, бо благодать сліз є наслідок повноти молитовної. Преподобний Ісаак Сирін (82, 275).

Не дерзни приносити Богові багатослівних і красномовних молитов, тобою складених. вони — твір занепалого розуму в. не можуть бути прийняті на духовний жертовник Божий (109, 171).

Молитовне правило направляє правильно і свято душу, навчає її поклонятися Богові духом та істиною, між тим як душа, будучи надана самій собі, не могла б йти правильно шляхом молитви(109, 172).

Молитовні правила утримують молиться в рятівний розташуванні смирення і покаяння, повчаючи його постійному самоосуду, живлячи його розчуленням, зміцнюючи надією на Всеблагого і Всемилосердного Бога (109, 172).

Тривалість молитви визначається для кожного способом життя його і мірою сил — душевних і тілесних (108, 145).

Від сильного тіла потрібно при молитві праця, без нього серце не буде переломлена, молитва буде безсилою і не істинної (109, 162).

Тривалість молитов угодників Божих — не від многоглаголания, але від рясних духовних відчуттів (108, 152).

Необхідно навчитися правильної молитві, щоб досягти успіху в ній і за допомогою її изработать своє спасіння (112, 94).

До молитви потрібно примушування протягом усього життя. Єпископ Ігнатій (Брянчанінов) (112, 99).

Усяка молитва, принесена тобою вночі, нехай буде перед очима твоїми важливіше всіх денних діянь. Не обтяжуй утроби твоєї, щоб не зніяковіла думка твоя, щоб ти, коли встанеш вночі на молитву, не був обурений ширянням (розвагою думок) і не виявився сповненим жінкоподібного розслаблення. Не тільки це трапляється (обтяження утроби їжею), але і душа твоя стає помраченной, думки твої обуреними, і ти ніяк не можеш через затьмарення зосередити їх в псалмоспіви твоє. Втрачається в тобі смак до всього і не відчуваєш втіхи від віршів псалмопения, тоді як зазвичай розум при легкості і світлості думок, з солодким вкушає різноманітність псалмопения. Коли благочиння нічний буде обурене, тоді розум буває збентежений і в денному діянні, перебуває в омрачении і читанням, за звичаєм, не услаждается, тому що на думки нападає ніби буря (і не перестає хвилювати), хоча б розум вдавався і до молитви, і до поучению. Солодкість, що подається подвижникам протягом дня, зменшується на чистий розум світла нічного діяння. Кожна людина, не навчений дослідами довготривалого безмовності, та не сподівається спіткати від себе (від одного розуміння свого) що-небудь особливе про блага подвижництва, хоча б він був і великим, і премудрым, і вчителем, і мають багато інших чеснот. Преподобний Ісаак Сирін (82, 275-276).

Преклони коліна, воздыхай, моли Господа твого бути милостивим до тебе. Він особливо схиляється на милість нічними молитвами, коли ти час відпочинку робиш часом плачу (43, 248).

Навчимося невідступно і постійно прилежать до молитви — і вдень, і вночі; особливо вночі, коли ніхто не бентежить, коли розум спокійний, коли велика тиша, і немає ніякого хвилювання в хаті, ніхто не перешкоджає нам зайнятися молитвою і не відволікає від неї; коли пробуджена душа може докладно висловити все Лікарю душ (38, 322).

Велике діло — серед глибокої ночі, коли всі сплять люди, звірі та худоба, коли панує глибока тиша, тобі одному не спати і дерзновенно розмовляти з Владикою (36, 758).

Рослини відновлюють сили вночі; тоді ж особливо і душа бере на себе росу, бо вдень попаляется сонцем, то освіжається вночі. Нічні сльози краще всякої роси сходять і побажання, і на всяке полум’яне разжжение і не дозволяють потерпіти нічого шкідливого. Якщо душа не буде харчуватися цією росою, то буде сожигаться під час дня (43, 250).

Господь не словом тільки навчає учнів молитві, але і Сам часто робить молитви і цілі ночі молиться в пустелі. Святитель Іоанн Златоуст (35, 588).

«І перебув цілу ніч на молитві до Бога» (Лк. 6, 12). Тут основа і початок християнських всенічному чувань. Жар молитовний жене сон, і захоплення духа не дають помітити плину часу. Справжні молитовники і не помічають того; їм здається, ніби вони тільки що встали на молитву, а між тим вже й день видався. Але поки дійде хто до такої досконалості, треба піднімати працю чування. Несли його і несуть уединенники; несли його і несуть общежительные; несли його і несуть благоговійні і богобоязливі миряни. Але хоч насилу проходить бдіння, плід його залишається в душі прямий, повсякчасний — умиротворення душі і розчулення при розслабленні і знемозі тіла. Стан дуже цінне в ревнующих про успішність у дусі! Тому, де заведені чування (на Афоні), від них не хочуть відстати. Всі усвідомлюють, як це важко, але скасувати цей чин нікому немає бажання заради тієї користі, яку приймає душа від чувань. Сон найбільше упокоевает і живить тіло; бдіння ж найбільше гамує її. Виспавшись досхочу важкий буває на справи духовні і холодний до них; бдящий — быстродвижен, як сарна, і горить духом. Якщо має навчати плоть добра, як рабу, то нічим не можна так встигнути в цьому, як частим чуваннями. Тут вона відчуває цілком влада духу над собою і привчається покорствовать йому, а дух набуває навик панувати над нею. Єпископ Феофан Затворник (107, 322-323).

«А вранці, вставши вельми рано вийшов і віддалився в пустинне місце і там молився» (Мк. 1, 35). Ось урок рано вставати і перші години дня присвячувати молитві в самоті. Душа, оновлена сном, буває свіжа, легка і здатна до проникнення, як свіже ранкове повітря; тому сама собою проситься, щоб її пустили туди, де вся її відрада, перед лице Отця Небесного, в співтовариство Ангелів і святих. У цей час їй зручніше це робити, а не після, коли вже налягут на неї турботи дня. Всі Господь влаштовує; треба від Нього прийняти благословення на справи, потрібне напоумлення і необхідне підкріплення. І поспішай раненько, поки ніщо не заважає, наодинці, піднестися до Господа розумом і серцем, і сповідати Йому свої потреби, свої наміри і попросити Його допомогу. Налаштувавшись молитвою і богомыслием з перших хвилин дня, цілий день потім проведеш в благоговінні та страху Божому, з зібраними думками. Звідси — обачність, статечність і стрункість у справах і взаємних відносинах. Це нагорода за працю, на який понудишь себе в ранковому самоті. Це і для життєвих людей, стало бути, міра розсудливості, а не що-небудь чуже їх цілям. Єпископ Феофан Затворник (107, 254-256).

Прокинувшись. спрямуй думки до Бога, принеси в жертву Богу початки думок розуму, ще не прийняв на себе жодних суєтних вражень.Єпископ Ігнатій (Брянчанииов) (108, 298).

Постійність в молитві

Господь прагне, щоб Його жадали, і поїть бажаючих пити; сприймає як благодіяння, якщо просять у Нього благодіяння, Він доступний і щедро подає великі дари, з більшою радістю дає, ніж інші сприймають самі. Тільки не знайдемо в собі низькою душі, просячи того, що важливо і негідно Дає. Святитель Григорій Богослов (13, 300).

Браття мої, без лінощів і зневаги та благає про всяк щедроти. Нехай тільки стукає в двері Господню — Господь відповість йому з щирою любов’ю. Преподобний Єфрем Сірін (28, 152).

Хіба Бог не міг би дарувати і перш наших прохань? Але Він чекає, щоб отримати від нас самих привід справедливим удостоїти нас Своїм піклуванням (46, 485).

Не будемо нарікати на уповільнення дарування просимого, а саме тому проявимо велику твердість і терпіння (46, 484).

Отримаємо прощення, чи не отримаємо, будемо наполегливі у своєму проханні і будемо дякувати не тільки в разі успіху, але й у випадку неуспіху. Святитель Іоанн Златоуст (46, 485).

Без коливання невір’ям треба бути наполегливим у молитвах і не сумніватися, що сталістю їх отримаємо все, про що будемо просити в Бога. Бо Господь, бажаючи доставити нам вічні небесні блага, перестерігає, щоб ми невідступністю деяким чином змушували Його. І Він нас, докучають, не тільки не зневажає, не відкидає, але ще й спонукає, хвалить і прихильно обіцяє доставити нам все, чого наполегливо будемо чекати. Преподобний Іоанн Кассіан Римлянин (авва Ісаак 53, 345).

Грішнику не повинно залишати молитви із-за гріхів своїх, бо якщо думаєш, що нині негідний приступати до Бога з молитвою, то коли будеш гідний? Коли це гідність буде? Коли себе освятишь, оправдаешь і чим? Звідки святість і наша правда? Христос виправдає. Хто праведний перед Богом? «Всі згрішили, і позбавлені Божої слави» (Рим. 3, 23). Хто був Манасія? Великий грішник. Що ж, знедолений чи молиться? Ні, він помолився зі смиренням і отримав милість. Хто дружина, плакавшая при ногах Христових? Грішниця, грішниця. Отринута чи Христом? Немає. Почула солодкий голос: «прощаються гріхи її багато. віра твоя спасла тебе, іди з миром» (Лк. 7, 47, 50). Негідність твоє нічим не може зашкодити тобі. Єдине потрібно, щоб ти залишив свої примхи і вдався з покаянням до Отця Небесного. «Коли умножився гріх, помножилася благодать» (Рим. 5, 20). Як найменша крапля води проти океану, так гріхи твої в порівнянні з незбагненною благодаттю Христовою. Святитель Тихон Задонський (104, 1133-1134).

«Істинно, істинно кажу вам: що тільки попросите ви від Отця в ім’я Моє, дасть вам» (Ін. 16, 23), сказав Господь, і ще з підтвердженням: «Істинно, істинно кажу вам». Який сором Для нас, що ми не вміємо користуватися таким непомилкових обітницею! І добро б тільки нам сором від того, а то наводиться тінь на саме обітницю, ніби воно дуже велике і нездійсненний. Ні, вся вина в нас, і головним чином в тому, що ми не усвідомлюємо себе вірними слугами Христовими, і совість не дозволяє нам чекати якоїсь милості від Господа. До того ж і то буває, що якщо іноді і приступає хто просити Бога, то з роздвоєною душею, згадає про те мимохідь в молитві своїй раз і два — і кидає, та й каже потім: «Не чує Бог». Ні, просячи чогось особливо, треба тримати невідступність і невтомність у молитві, подібно вдові, яка і безсердечного суддю докучанием своїм змусила задовольнити її прохання. Справжні молитовники, просячи щось у молитві, з’єднують з молитвою піст, чування, позбавлення всякого роду і всяке добротворчість, і при цьому просять не день, не два, а місяці і роки, тому і отримують. Їм і наслідуйте, якщо бажаєте мати успіх в молитві (107, 152-153).

Щоб відобразити ту істину, що «треба молитися завжди і не занепадати духом» (Лк. 18, 1),- не сумувати, якщо не скоро буває почута молитва, але всі продовжувати молитися,- сказав Господь притчу, як суддя. Бога не боїться і не соромиться людей, задовольнив, нарешті, прохання вдовиці не тому, щоб Бога боявся і людей засоромився, а по тому одному, що та вдова не давала йому спокою. Так, якщо така людина загрубелый не встояв проти неотступности прохання. Бог, милосердний і милостивий, не виконає прохання, невідступно зі сльозами і скрухою до Нього возносимого. І ось відповідь на те, чому наші молитви часто не бувають почуті. Тому що воссылаем наші прохання до Бога неусердно, ніби мимохідь, і притому так, що, помолившись одного разу нині, завтра чекаємо виконання своєї молитви, не думаючи попотіти і попрацювати в молитві. Ось і не чути, і не виконується молитва наша, тому що самі не зробимо як слід призначеного для молитви закону уповающей і старанної неотступности. Єпископ Феофан Затворник (107, 25-26).

Плоди молитви

Мати всіх чеснот — молитва: вона не тільки може очищати і живити, але і просвіщати і в змозі зробити подібними сонця щиро молиться.Преподобний Ніл Синайський (49, 256).

Та не відходить від думки твоєї переконання, що одне піднесення розуму до Бога і одне смиренне колінопреклоніння на славу і честь Божу незрівнянно більш цінне, ніж всі скарби світу. Преподобний Никодим Святогорець (64, 78).

Хто може старанно молитися, той багатший за всіх, хоча б він був бідніший всіх. Навпаки, хто не вдається до молитви, той, хоч би сидів на царському престолі, слабкіше всіх (35, 569).

Молитва, чинена з ретельністю, є світло для розуму і душі, світло невгасимий (37, 369).

Молитва і служіння Богу є знак всякої праведності, вона є якимось божественним і духовним одягом, проливає в наші думки більшу красу, керує життям кожного, не дозволяє нічому поганому і недоречного панувати над розумом, переконує почитати Бога і поважати ту честь, яка від Нього дарується нам, вчить видаляти від себе всяке хитрість лукавого, виганяє ганебні та непристойні роздуми, приводить душу кожного стан презирства до задоволень(36, 833).

Коли я бачу, що хтось не любить молитву і не має до неї гарячої ревною любові, то мені вже ясно, що він не володіє в своїй душі нічим благородним (36, 833).

Молитва — підстава всякого блага і сприяє досягненню спасіння і Вічного Життя (36, 837).

Велике благо — молитва. Якщо хтось, розмовляючи з доброчесною людиною, отримує від цього чималу користь, то якихось благ не отримає удостоївся розмовляти з Богом! (38, 321).

Хто завжди готовий до молитви, той ніколи не впаде в невоздержание і пияцтво, ніколи не відчуває наслідків объядения; але, стримуючи свої помисли очікуванням молитви, ніби уздою, буде в належній мірі вживати всі пропоноване в їжу і тим доставить і душі, і тілу велике благословення (38, 798).

Якщо постійно розмовляють з мудрецями скоро стають подібними їм за розсудливості, то що можна сказати про розмовляють з Богом і моляться Йому? (36, 837).

В душу ж, не знайому з молитвою й благанням, не може увійти ніщо, сприяє благочестя (36, 838).

Диявол добре знає, яке велике благо — молитва, і тому посилено нападає на того, хто молиться (45, 440).

Молитва — священний посланець; вона веселить серце, заспокоює душу, збуджує страх покарання і бажання Небесного Царства; вчить покорі, дає пізнання гріха. Святитель Іоанн Златоуст (46, 984).

Справа молитви вище інших, і старанного до молитви велика повинна бути турбота, щоб непримітним чином не окрала його злість. Преподобний Макарій Єгипетський (33, 373).

Плоди щирої молитви: простота, любов, смиренність, терпіння, незлобие тощо. Все це і перш вічних плодів произращает тут плід в житті старанного. Такі плоди, що прикрашають молитву; якщо не буде їх, то даремна її працю. Святитель Григорій Ніський (23, 281).

Плодом молитви буває поступово розширюється зір своїх провин і своєї гріховності, від чого посилюється розчулення і звертається в плач (108, 292).

Плодом молитви) є відчуття присутності бога, жива пам’ять про смерть, страх Суду і засудження (108, 292-293).

Плоди істинної молитви: світлий світ душі, з’єднаний з тихою, мовчазною радістю, чужої мрійливості, зарозумілості і розпалених поривів і рухів; любов до ближніх, не відокремлює для любові добрих від злих. але ходатайствующая про всіх перед Богом, як про себе(109, 166-167).

Плід молитви полягає в освіті розуму і розчулено серця, у пожвавленні душі життям духу. Єпископ Ігнатій (Брянчанінов) (112, 98).

Короткий опис статті: молитва на ніч

Джерело: Молитва.

Також ви можете прочитати